PREJSŤ NA OBSAH
O KNIŽNICI SLUŽBY KLUBY REGIÓN EDIČNÁ ČINNOSŤ NOVÉ KNIHY AKTUALITY


Výstava Alžbeta Vadkerti-Havranová - Farebné vibrácie kreativity

Nitriansky samosprávny kraj a Knižnica A. Bernoláka v Nových Zámkoch Vás pozývajú na vernisáž výstavy Alžbeta Vadkerti-Havranová - Farebné vibrácie kreativity.

Vernisáž jubilejnej výstavy bude spojená s prehliadkou vystavených kolekcií šperkov a plstených výrobkov výtvarníčky a šperkárky

 

Detaily podujatia:

  • Otvorenie výstavy: 6. apríla 2018 o 17:00;
    Trvanie výstavy: 5. - 30. apríla 2018
    Návštevné hodiny: Pondelok 13:00 – 17:00, Utorok – Piatok 9:00 – 17:00
  • Knižnica Antona Bernoláka v Nových Zámkoch, Turecká 36, spoločenská sála
  • Kurátorka výstavy: Mgr. Erika Szőcsová, PhD.

 

Pozvánka k podujatiu (pdf)

 

Vizitka:

Narodila sa 3. 4. 1958 v Nových Zámkoch. Býva v Semerove. Vyštudovala strednú pedagogickú školu v Leviciach ako učiteľka MŠ s výberovým predmetom výtvarná výchova. Svoj výtvarný talent si neskôr zdokonaľovala a rozvíjala na letných výtvarných sympóziách v Budmericiach pod vedením akademických maliarov: Františka Juríka, Vladimíra Kordoša, Jozefa Hipša, Štefánii Ábelovej a ďalšími pomocnými radami prispeli akad. maliarka Yvonna Hanáková, Jozef Jelenák, akad. sochárka Jana Červíková. Vďaka lektorom, ako Alena Kadlečíková, Remígia Biskupská si doplnila zručnosť v práci s drôtom. V roku 2008 pri obhajobe v záverečnej práci v špecializovanom kvalifikačnom štúdiu sa zamerala na tvorbu umeleckého šperku v krúžkovej a lektorskej činnosti s deťmi a mládežou pod názvom „Kamene v rukách tvorivých detí a mládeže“. K obhajobe zostavila a vypracovala aj „Metodiku tvorby šperku“.

Zúčastnila sa na viacerých kolektívnych či samostatných výstavách, niektorých s medzinárodnou účasťou. Jej obrazy putovali do súkromných zbierok mnohých významných osobností, napríklad do Vatikánu, Poľska, Bruselu, Čiech ale i na Slovensko.

Alžbeta Havranová sa zaujíma o rôzne formy umenia, okrem iného píše i poéziu, ktorú si sama ilustrovala. Považuje sa za moderného experimentujúceho umelca, nielen v možnostiach techniky maľovania: tuš, suchý pastel, olej, kombinovaná technika, ale tiež vo výtvarných témach: príroda, abstrakcia, biblické príbehy. Pracuje s rôznym materiálom.

Jubilejná výstava bude prezentovať jej súčasnú kreatívnu tvorbu: maľby, šperky a plstené výrobky. Návštevník sa môže oboznámiť s rôznymi výtvarnými, textilnými a šperkárskymi technikami a ich farbitosťou. Použité farby sú odrazom jej umeleckého cítenia.

 

Príhovor kurátorky výstavy (na stiahnutie vo formáte pdf):

Dnes v tento podvečer sme sa stretli tu v spoločenskej sále Knižnice A. Bernoláka v Nových Zámkoch, aby sme videli umeleckú tvorbu milej dámy, pani Alžbety Vadkerti – Havranovej. S potešením Vás vítam na vernisáži autorkinej jubilejnej výstavy, ktorá získala názov „Farebné vibrácie kreativity“. Súčasťou programu budú aj módne prehliadky vystavených kolekcií šperkov a plstených výrobkov pani Alžbety, keďže sa venuje nielen dekoratívnemu ale aj úžitkovému umeniu. Výstava bude k nahliadnutiu i s autorkinými kontaktnými údajmi do 30. apríla 2018. Toto podujatie sa koná v rámci roka 2018, Európskeho roka kultúrneho dedičstva a je finančne podporované Mestským úradom v Nových Zámkoch.

Alžbeta Vadkerti – Havranová sa narodila v Nových Zámkoch 3. apríla 1958. Býva v Semerove. Absolvovala Strednú pedagogickú školu v Leviciach ako učiteľka MŠ s výberovým predmetom výtvarná výchova. Neskôr rozvíjala svoj výtvarný talent na letných výtvarných sympóziách v Budmericiach pod vedením viacerých akademických maliarov: Františka Juríka, Vladimíra Kordoša, Jozefa Hipša a ďalších. Zručnosti s drôtom sa doučila vďaka lektorom: Alene Kadlečíkovej a Remígii Biskupskej. V roku 2008, keď obhajovala svoju záverečnú prácu v špecializovanom kvalifikačnom štúdiu, sa zamerala na tvorbu umeleckého šperku v krúžkovej a lektorskej činnosti s deťmi a mládežou pod názvom „Kamene v rukách tvorivých detí a mládeže“. K obhajobe vypracovala aj „Metodiku tvorby šperku“.

Jej práce boli vystavené v rámci 12 samostatných výstav /od r. 2000 v Školskom inšpekčnom centre v Nových Zámkoch/, 59 kolektívnych výstav /počnúc rokom 1995 v Chalupkovom Brezne/ a taktiež v rámci obrovského počtu 67 šperkárskych výstav a workshopov /začínajúcich práve v Knižnici A. Bernoláka v Nových Zámkoch, a to v r. 2004/. Na niektorých výstavách bola dokonca aj medzinárodná účasť. V súkromných zbierkach viacerých významných osobností, na Slovensku, v Čechách, no i v Bruseli, Poľsku i vo Vatikáne (sv. Otca Jána Pavla II. a sv. Otca Františka) sa nachádzajú obrazy pani Vadkerti – Havranovej.

Pani Alžbeta sa zaujíma o rôzne druhy umenia, tiež píše poéziu a sama si ju ilustruje. Je to moderná umelkyňa, ktorá experimentuje ako v motívoch, tak i v technikách maľby. Námety čerpá z prírody, z biblických príbehov. Často sa u nej vyskytuje abstraktný prejav. Využíva jednak kresebné techniky (kresbu tušom, suchým pastelom), jednak maliarske techniky (maľbu olejovými, akrylovými farbami i kombinovanú techniku s použitím rozličných materiálov). I svoju prvú básnickú zbierku s názvom „… so svetlom” ilustrovala kresbami tušom. V jej dielach môžeme vnímať aplikované farby, ktoré sú výsledkom autorkiných emócií.

Táto jubilejná výstava pani A. Vadkerti – Havranovej je ukážkou jej súčasnej formou veľmi nápaditej a farebnosťou bohatej tvorby. Vystavené sú závesné obrazy na stenách sály, rozličné šperky vo vitrínach a tiež plstené úžitkové výrobky. Je možné tak pozorovať maliarske techniky /fluid art with acryl = tekuté umenie s akrylom/, šperkárske /filigrant alebo filigrán = jemné zapletené drôtiky drahého kovu/ aj textilné techniky /mokré plstenie/. Obrazy sú namaľované na plátnach, u niektorých nájdeme aj drevené rámy. Umelkyňa používa na svojich maľbách signatúru B HAVRANOVÁ. Jej najstaršia maľba na tejto výstave, ktorá je pomenovaná „Radostný výkrik“ a poníma širokú škálu farieb, vznikla ako fluid art with acryl /teda ako tekuté umenie s akrylom/ v r. 2009. Ostatných 37 malieb, prevedených rovnakou technikou, bolo vyhotovených v r. 2018. Iba niekoľko obrazov bolo namaľovaných v r. 2017. Medzi obrazmi nájdeme prírodné motívy /rôzne: more, hviezdy; florálne (teda kvetinové), zoomorfné (zvieracie)/, potom anjelské motívy, témy snívania, lásky a iné. Maľby „V hlbinách achátov“ a „Malachitove dotyky“ sú doplnené, kombinované kameňmi.

Vo vitrínach môžeme obdivovať zaujímavé rozmanité šperky, ktoré pani Alžbeta vyrobila taktiež v r. 2017 – 2018 kombinovanou technikou filigrantu /alebo filigránu/ s použitím postriebreného drôtu z Nemecka a rozličných materiálov: rôznofarebných mramorov, rôznych druhov perletí, korálok, živice, kameňov, napr. tyrkenitu, ametystu či ruženínu, ... . Medzi týmito šperkami sú uložené aj šperky vyhotovené mokrým plstením, a to zo 100 % austrálskej ovčej vlny Merino. Plstené šperky sa nachádzajú tiež na modeloch rozmiestnených v sále. Motívy u šperkov sú podobné ako u obrazov.

Z textilných výrobkov tu na výstave máme možnosť vidieť jednak dekoratívne obrazy zavesené na drapérii, vyhotovené v tomto roku 2018 mokrým plstením /„Západ slnka“, „Anjel strážny“ a „Korene domova“/, a jednak úžitkové výrobky /čiapky, šály, už spomínané šperky a na klavíri situované výrobky slúžiace ako obaly na vloženie predmetov, napr. tažidiel na perá, prípadne ako vázy na umelé kvety/, vytvorené mokrým plstením zo 100 % austrálskej ovčej vlny Merino v rokoch 2016 – 2018. U týchto textilných výrobkov sa taktiež stretneme s prírodnými, najmä florálnymi motívmi, ďalej s motívom anjela, lásky k domovu či s motívom západu slnka.

Želám Vám krásny umelecký zážitok!

-Kurátorka výstavy Mgr. Erika Szőcsová, PhD.
 

Fotogaléria z výstavy:

 
© Knižnica Antona Bernoláka v Nových Zámkoch, Všetky práva vyhradené