PREJSŤ NA OBSAH
O KNIŽNICI SLUŽBY KLUBY REGIÓN EDIČNÁ ČINNOSŤ NOVÉ KNIHY AKTUALITY


Beseda s dirigentkou Elenou Šarayovou-Kováčovou

Beseda s prvou profesionálnou dirigentkou a Čestnou občiankou mesta Nové Zámky, docentkou Elenou Šarayovou-Kováčovou pri príležitosti jej životného jubilea.

 

Detaily podujatia:

  • 9. júna (sobota) 2018 o 15:00
  • Knižnica Antona Bernoláka v Nových Zámkoch, Turecká 36, spoločenská sála

 

Moderuje: Magdaléna Kissová

 

Dáma s dirigentskou paličkou

Prvá slovenská profesionálna dirigentka, Čestná občianka mesta Nové Zámky, Elena Šarayová-Kováčová (*15. 6. 1943 Zvolenská Slatina), žiačka novozámockej LŠU a bratislavského konzervatória, ukončila štúdium orchestrálneho a zborového dirigovania na VŠMU v Bratislave.

Okrem Bratislavského detského zboru (1967-2007) viedla aj Spevácky zbor slovenských učiteliek OZVENA (1971-86). V roku 1969 založila Dámsky komorný orchester. S týmito telesami absolvovala viac ako 3500 vystúpení. Koncertovala v Európe, Kanade, USA, Afrike, Japonsku a na Kanárskych ostrovoch.

Na svojom konte má množstvo cien z domácich a zahraničných súťaží. Je nositeľkou viacerých ocenení. Bola častou členkou odborných porôt. Venovala sa aj pedagogickej činnosti na Katedre skladby a dirigovania VŠMU, kde pôsobila ako docentka. K jej významným odchovancom patrí Mónika Józsa, Gabriela Némethová-Bernáthová a veľa iných.

 

Pozvánka k podujatiu:

2018_06_09_esk.PNG
 

 
© Knižnica Antona Bernoláka v Nových Zámkoch, Všetky práva vyhradené