PREJSŤ NA OBSAH
O KNIŽNICI SLUŽBY KLUBY REGIÓN EDIČNÁ ČINNOSŤ NOVÉ KNIHY AKTUALITY


Noc s Andersenom 2010

  • Kedy 26. a 27. marca 2010
  • Kde Knižnica Antona Bernoláka v Nových Zámkoch, ulica Turecká 36

 

V. jubilejná Noc s Andersenom, keď knižnica otvára rozprávkové a dobrodružné dvere v mnohých miestach Európy, a tak spoločne oslávi 205. výročie narodenia známeho dánskeho rozpávkara Hansa Christiana Andersena.

 

Rozprávková noc v knižnici

Už piaty krát vítala Knižnica Antona  Bernoláka v Nových Zámkoch svojich kamarátikov, svoje „andersenčatá“, aby spoločne oslávili narodeniny veľkého dánskeho spisovateľa Hansa Christiana Andersena.

Deň s veľkým „D“ sa uskutočnil 26.marca 2010, ktorý pokračoval čarovnou nocou, plnou očakávania a tajomstiev až do rána 27.3.2010. Na noc dobrodružstiev  a tajomstiev sa prihlásilo 26 detí, ktoré radi čítajú, veď väčšina z nich je aj zapojená do súťaže o trón  „Kráľa detských čitateľov“.

Celé podujatie otvorila pani riaditeľka knižnice Marta Szilágyiová, ktorá aj privítala všetky deti. Po stručnom úvode teta knihovníčka Marta priblížila hravou formou život H. CH. Andersena. Sledovali a počúvali ju všetky deti. V pripravovanom kráľovstve rozprávok a kníh sa pozerali aj hlavní hrdinovia rozprávok: Cínový vojačik, Malá morská víla a Škaredé káčatko.

Pozdraviť nielen detí, ale aj predstaviť knižku „Snehuliak s horúcim srdcom“  prišla z Bratislavy spisovateľka Ada Žigová. Deti ju sledovali s veľkým záujmom, veď vidieť a stretnúť na vlastné oči spisovateľa je naozaj zážitok. Behom krátkej chvíle si získala srdcia nás všetkých. A otázkam nebolo konca kraja.  Čas však  plynul  a nás čakal ďalší  program. Láska a dobro pokračovali tvorivými dielňami, v ktorých sa tieto vzácne cnosti pretavili do jarných  kvietkov pod vedením odbornej pracovníčky  Mgr. Prítyiovej Gabiky.

Nočné dobrodružstvo pozorovalo aj oko kameramana sprevádzaného moderátorom televízie NZTV, ktorý dával deťom rôzne otázky, s ktorými deti nemali problém a na všetko vedeli zodpovedať. A keďže 2. apríl je dňom narodenia H. CH. Andersena a naše rozprávkové stretnutie bolo uskutočnené už 5. krát,  tak veruže nechýbala ani slávnostná torta s ohňostrojom. Mňam

Po takej dobrej a výdatnej večeri nezaškodí aj trochu pohybu!  Tety knihovníčky Eva a Silvia pripravili rôzne športové hry, a tak sa postarali , aby nám nenarástli brušká.

V dobrej nálade za dobrodružstvom sme pokračovali ďalej. Pretože máme veľa želaní a prianí, tak sme ich aj napísali a previazali na balóniky, ktoré sme prechádzkou spolu s pánom primátorom mesta vypustili „poštou“ pre p. Andersena. Cestou cez námestie sme spoznávali aj históriu nášho mesta. Pán primátor Gejza Pischinger  sa postaral o to, aby sme spoznali, videli  a zažili to, čo sa veru dá zažiť iba v rozprávkovej noci. Za šikovnosť a dôvtip pán primátor  prekvapil deti darčekmi. Ďakujeme.

Čas veľmi rýchlo ubiehal a nás čakala ešte ďalšia netradičná úloha, a to hľadanie pokladu. Knihovník Ferko nám  dal zabrať!!! Ako správni piráti i napriek tomu, že bola už takmer noc, poklad sme našli a lup si spravodlivo rozdelili. Po odbití 12.oo hodiny – „hodiny duchov“  ani nás neobišiel duch. Júúúj, ale sme sa báli!  Aby naše sníčky boli rozprávkovo krásne,  tak sme zaspávali s krásnou rozprávkou.

Netrvalo dlho a naše sníčky pretrhol raňajší budíček. Veď sme sa ani nenazdali a bolo ráno L.  Po prebudení nás čakali „sladké“ raňajky. Tety knihovníčky sa rozlúčili s nami s úsmevom, drobnými spomienkovými  darčekmi na nezabudnuteľnú,  rozprávkovú noc.

Odchádzali sme domov síce unavení,  ale s dobrou náladou.

 

  • Fotogaléria:
 
© Knižnica Antona Bernoláka v Nových Zámkoch, Všetky práva vyhradené